Shine bright like a diamond – lokakuun Tulevaisuuden työtaidot -päivä!

IV Tulevaisuuden työtaidot -päivä – Vahvuudet ja positiivinen kohtaaminen esillä TTT-päivillä 12.10.21 Porissa Suomalaisella Klubilla.

Tulevaisuuden työtaidot -päivillä oli teemana vahvuusperustainen tuki ohjauksessa. Pääpuhuja oli KT, erityispedagogi, ADHD-asiantuntija Erja Sandberg ja keskustelu oli vilkasta. Materiaaliin voit tutustua tästä.

Tilaisuudessa saatiin myös kuulumisia Kankaanpään Feelix-ryhmästä. Valtti-työpajan uraohjaaja Harri Hieta ja SAMKin projektityöntekijä Reetta-Kaisa Kuusiluoma kertoivat, miten ryhmä oli toiminut hyvin toiminnallisena, aikaansaanut vertaisuutta ja avannut luottamuksen lukkoja. Fölis-peliä oli käytetty onnistuneesti. Muun muassa kalastus, laavulla grillailu ja muu ulkoilu oli ollut ryhmäläisten mielestä mieluisaa tekemistä.  

”Uutta on opittu. Feelixin vaikutukset näkyvät myönteisesti osallistujien keskinäisessä huolehtimisessa ja aktivoitumisessa. Hienoa, että tällaiseen toimintaan on haettu hanke.” Harri kertoi. Ryhmän osallistuja oli sanonut juuri: ”Tää on ollu iha bueno!” 

Ennen kuin menimme Tapio Myllymaan johdolla ryhmäporinoihin, kuulimme Anne Kärjeltä arvioinnin tuloksia Feelix-ryhmistä. Hän kertoi myös, että kun syksyn ryhmät on analysoitu, alkaa mallinnus. Feelixin ytimessä ovat tilan antaminen vertaisuudelle, uudet paikat ja vapaus (puheenaiheet nousevat osallistujista). Luottamuksellisessa ja turvallisessa ryhmässä tapahtuu hienoja asioita.  

Anne myös kuvaili, miten Feelix mahdollistaa ovien avaamisen nuorten elämässä ja luki lyhennelmän Jorma Pessan runosta Ovet: 

Olen kulkenut monista ovista, tuntenut itseni tervetulleeksi, 

mutta myös muukalaiseksi, vaivautuneeksi vieraaksi. 

Olen saanut ystävyyttä ja rakkautta, olen ollut onnellisten kanssa. 

Mutta myös aistinut epätoivon,….ja tyhjyyden.  

Koko tunteiden kirjon… Siitä jää aina merkki. 

Olen kulkenut monista ovista, olen avannut niitä varovasti, 

tietämättömänä tulevasta. 

Olen avannut niitä rohkeasti, etsien uutta kokemusta. 

Olen pettynyt kuitenkin monesti, joutunut sulkemaan ovia takanani. 

Mutta se ei ole estänyt minua avaamasta aina uusia ovia, 

etsimään uutta toivoa. …