- Mitä syytä välttää (poisoppia aiemmista ryhmäkokemuksista)
- Entä jos kaikki ei mene kuin Strömsöössä?
Feelix-ryhmän ohjaajan vinkki: Kaiken ei tarvitse onnistua niin kuin minä arvioin. Tiedostetaan se, että vaikutuksia tulee. Ryhmä vie joka tapauksessa omalla painollaan asioita eteenpäin.
Feelix-ryhmässä nuorten keskinäinen vuorovaikutus on aina pääosassa. Kokemusten vaihto on tärkeää. Tätä ei juuri tapahdu nuorten palveluissa, ellei sille varaa tilaa, aikaa ja paikkaa.
Ensimmäinen tapaaminen jännittää sekä ohjaajaa että osallistujia. Silloin on hyvä käyttää apuna esim. kuvakortteja, jotta päästään keskustelun alkuun. Kahvittelu ja hyvä puheenaihe alussa rentouttaa.
Rankoistakin asioista saa puhua. Se on turvallista, kun se tapahtuu nuorten omasta aloitteesta luottamuksen jo synnyttyä. Tällöin ohjaaja saa olla passiivinen ja hän voi luottaa siihen, että ryhmä ottaa hyvin vastaan kuulemansa. Näin syntyy luontevasti kannatteleva ilmapiiri. Pääasia on, että ohjaaja ei kauhistele, pyri ratkaisemaan asiaa tai sammuta aiheesta puhumista. Ohjaaja voi auttaa, mutta sen aika ei ole nuorten välinen keskustelu, elleivät ryhmäläiset sitä ohjaajalta pyydä.
Ryhmissä on hyvä olla iloinen ilmapiiri, jotta myös sitä kautta tulee voimaannuttava vaikutus. Myönteiseen on aina hyvä myös päättää.