Hyviä vinkkejä ohjaajalle

Feelix-ohjaajan kirjassa on kuvattuna paljon käytännön vinkkejä siitä, miten pilottiryhmissä on ideoitu. Ideat on kokeiltu ja parhaimmat niistä on kerätty ohjaajan kirjaan talteen kaikkien saataville. Poimi vinkeistä ne, jotka sopivat parhaiten omiin Feelix-ryhmiisi.

Ryhmän suunnittelu

Vinkki: Toiminta tulisi budjetoida ja arvioida, paljonko tulee kuluja käytännössä. Kuluja voi tulla esimerkiksi tilavuokrista, toiminnallisista tuokioista, aktiviteeteistä, tarjoiluista, kulkemisista ja muista sellaisista toimista kuten mainostamisesta.

Vinkki: Tärkeää on keskustella tulevasta toiminnasta ja toiminnan hyväksyttäminen organisaatiossa sekä esihenkilöiden sitoutuminen.

Vinkki: Feelix-ryhmissä toiminta tapahtuu nuorten ehdoilla ja heidän ideoidensa pohjata. Ajanhallintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota jo etukäteen suunnittelussa. Tilanteet muuttuvat ja suunnitelmat elää; ohjaajalla kannattaa olla taskussaan myös varasuunnitelma.

Vinkki: Ota nuorilta selvää, mikä tekeminen heitä kiinnostaa. Feelix-ryhmissä mennään nuorten ehdoilla. Voit käyttää nuorten toiveiden kokoamiseen tarvittaessa vaikka AnswerGardenia tai Quizlet -sovelluksia.

Ryhmien mainostaminen

Vinkki: Mainoksia kannattaa jakaa usean kanavan kautta ja mainoksen visuaaliseen ilmeeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Värit houkuttelevat aina.

Vinkki: Kaikki omat yhteistyökumppanit ja yhteistyötahot kannattaa hyödyntää mainosten jakamiseen.  Myös nuoret itse ovat arvokkaita levittämään tietoa ”puskaradion” kautta.

Vinkki: Nuorten kokemuksia Feelix-ryhmistä kannattaa poimia mainoksiin. Tarinallisuus puhuttelee ja saa mielenkiinnon heräämään.

Vinkki: Joskus pelkkä paikalle houkutteleminen voi riittää ”tuu mukaan kivaan toimintaan”, sosiaalista mediaa unohtamatta.

Eväät

Vinkki: Ryhmän kokoontuessa yhdessä tarjoilujen kanssa hääräily on mukava ”jäänsärkijä”.

Vinkki: Hyvä käytäntö on nähdä ennen aktiviteettia ja haukata jotain syötävää, niin on kiva lähteä toimintaan. ”Family that eats together, stays together”.

Vinkki: Kahvittelu ja eväät ovat luonteva osa Feelix-ryhmiä. Hyviä kokemuksia on ollut myös varsinaisen ruuan valmistamisesta yhdessä. Yhden ryhmän kanssa valmistettiin pastasalaattia ja leivottiin kaurakeksejä, toisen ryhmän kanssa tehtiin karjalanpaistia ja perunamuusia. Näistä molemmista toiminnoista tykättiin kovasti.

Vinkki: Muistathan ohjaajana huomioida myös erityisruokavaliot.

Kommunikointi

Vinkki: Pikaviestipalvelut esim. WhatsApp osoittautuivat näppäräksi yhteydenpitovälineeksi. Ohjaaja voi infota ja muistuttaa tapaamisista (missä ja milloin). Myös ryhmäläiset ovat keskenään laittaneet toisilleen hassuttelumateriaalia, jolloin vertaistuki on jatkunut myös WhatsAppin kautta.

Vinkki: Etätapaamisissa näppärinä alustoina olivat Zoom ja WhatsApp-videopuhelut.

Vinkki: Ryhmän alkuun sopii hyvin orientoitumisena pysähtyminen esimerkiksi rentoutuksen tai aivojumpan avulla. Näin pystytään aloittamaan yhteinen tekeminen, yhteisin ajatuksin.

Vinkki: Asioita ei tarvitse kauhistella, ne voidaan vain todeta. Sopiva huumori keventää.

Tekemisen meininkiä

Vinkki: Osaaminen käyttöön! Ryhmäläisissä voi olla monenlaista osaamista, esimerkiksi tanssin taitajia, digitekniikan tai sosiaalisen median osaajia. Ohjaajan on hyvä olla silmät ja korvat auki, mitä kaikkea osaamista ryhmässä on. Anna ryhmäläisten taitojen loistaa!

Vinkki: Ryhmätilanteissa on hyvä tarjota mahdollisuuksia ylittää omia rajoja ja kokeilla uutta. Esimerkki: nuori meni kahvilassa tilaamaan muiden mukana, vaikka tilanne oli hänelle vaikea. Ryhmätilanteet tuottavat omien kynnysten ylittämistä, mikä voi yllättää sekä vetäjän että nuoren.

Vinkki: Uuden näkemisen ja kokemisen paikkoja on myös maksuttomia, esimerkiksi YLEn paikallistoimituksessa tai kunnantalolla vierailu. Muita paikkoja voivat olla esimerkiksi teatterit, palolaitos, konserttitaloissa kenraaliharjoitukset, lehden toimitukseen tutustuminen, tv-studioihin tutustumista, vierailu teatterin puvustamoon.

Vinkki: Kaiken ei tarvitse onnistua niin kuin ohjaaja arvioi, tiedostetaan se, että vaikutuksia tulee. Ryhmä vie joka tapauksessa asioita omalla painollaan eteenpäin.

Vinkki: Feelix-ryhmien piloteissa tykättyjä ovat olleet Fölis-lautapeli, ulkoilut luontopoluilla ja metsäseikkailut, grillailu ja makkaranpaisto, keilaus, biljardi, minigolf, ulkokuntosalit, tanssi ja frisbeegolf. Yhdessä kokkaaminen ja leivonta sai myös vatsat hymyilemään. Ideoina ovat olleet myös pakohuone, uimahalli ja uintiretket.

Vinkki: On ollut hienoa nähdä, miten pian nuoret ovat alkaneet tukea toisiaan. Se, että on itse tarpeellinen, on tärkeää. Nuoret ottavat osavastuuta retkistä ja kertovat käytännön vinkkejä vaikkapa pesukoneen käytöstä. Sopivan rennon tekemisen ohessa on kiva jutustella. Hienoa, kun nuoret ottavat vastuuta toiminnasta ja ohjaaja jää sivuun seuraamaan.

Luonto ja eläimet

Vinkki: Luonto on aina tärkeä elementti ihmiselle. Erityisesti kaupungissa asuville luontokokemus voi olla hyvinkin vierasta. Kohteina voi olla kävelylenkki metsässä, kiipeily kalliolla, merenrantaseikkailu tai nuotioretki.

Vinkki: Eläimet ovat aitoja luontokappaleita, joiden seurassa rauhoittuu. Eläin ei koskaan tuomitse, se ottaa sinut vastaan sellaisena kuin olet. Esimerkkejä eläinten kanssa kohtaamisista ovat olleet pupukahvila tai vierailu alpakkatilalla.

Vinkki: Maastoon on hyvä tutustua etukäteen mahdollisuuksien mukaan ja antaa ryhmäläisille vinkkejä pukeutumiseen ja varustukseen ennen tapaamista.

Vinkki: Ohjaajalla on hyvä olla mukana ensiapuvarustus ja vaikka kertakäyttösadetakkeja. Ensiaputaitojen hallinnastakaan ei ole haittaa.

Palautteen kerääminen

Vinkki: Nuorille kännykällä palautteen antaminen on koettu helpoksi. Tähän voi käyttää useita sovelluksia mm. Quizlet, AnswerGarden ja Mentimeter.

Vinkki: Ota tavaksi suullisen palautteen pyytäminen jokaisen ryhmäkerran jälkeen.

Vinkki: Fiilisjana on näppärä ja nopea. Fiilisjanaa voi käyttää ryhmäkertojen alussa ja lopussa. Se toimii muutenkin moneen asiaan. Sen voi tehdä perinteisesti paperilla tai toiminnallisena janana, esimerkiksi tilaan kuvitellaan hymiöt lattialla olevan janan molempiin päihin.

Vinkki: Itsearviointia on myös hyvä tehdä aika ajoin. Jos ryhmässä on kaksi ohjaajaa, ohjaajien keskinäisestä vertaisarvioinnista on hyviä kokemuksia.

Lukuvinkkejä

Ollikainen, Sanna-Mari. 2013. Ohjaajan punainen lanka. Työkalupakki täynnä ohjausmenetelmiä. Kuopion Männistön seurakunta. Saatavilla: https://www.dropbox.com/s/bcetwht0xsvvfet/OHJAAJAN%20PUNAINEN%20LANKA%20-%20Ty%C3%B6kalupakki%20t%C3%A4ynn%C3%A4%20ohjausmenetelmi%C3%A4pdf.pdf

PLAN International. Matkalla. Ideoita ja vinkkejä maahanmuuttajataustaisten nuorten toimintaan. Saatavilla: https://www.globaalikoulu.net/wp-content/uploads/2016/11/matkalla-ideoita-ja-vinkkeja-maahanmuuttajataustaisten-nuorten-toimintaan.pdf